Contact

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Vul het contactformulier in, of neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Mail ons

info@rgs-wonen.nl

Bel ons

088 888 5500

F.A.Q.

Veelgestelde vragen

Wat is het RGS?

Het RGS is een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens, het bestaat uit zowel een lettercode als een RGS-nummer.  Het is mogelijk om de eigen grootboekstandaard te koppelen aan de RGS-codes. De RGS-codes zijn ook één op één gekoppeld aan de SBR (XBRL)-code. Het RGS is ontstaan in een breed expertoverleg, een samenwerking tussen private en publieke organisaties.

Waarom wordt het RGS gebruikt?

Voor een betere informatievoorziening is het nodig dat corporaties zoveel mogelijk op dezelfde wijze gegevens vastleggen om zo makkelijk deze gegevens te kunnen uitwisselen. Corporaties kunnen daarvoor onder andere het grootboek standaardiseren. Het RGS is daarbij de standaard in Nederland.

Is het RGS verplicht?

Het gebruik van het RGS is niet verplicht. Corporaties die hun administratie met het RGS inrichten, merken op termijn wel de voordelen hiervan, zoals een snellere en betere uitwisseling van verantwoordingsinformatie en daardoor lagere administratieve lasten.

Wat moet ik doen om met het RGS aan de slag te kunnen?

U kunt het beste met uw softwareleverancier(s) overleggen hoe een koppeling kan worden gemaakt tussen met het RGS.

Waarom dan niet gelijk een koppeling van het eigen rekeningschema met de SBR-code?

Dit lijkt logisch, en toch is de stap via een RGS-code een betere. Ten eerste is de SBR (XBRL)-code geen “code”, maar een omschrijving in het Engels zonder spaties, die daardoor amper logica kent en zeker geen hiërarchie. Dit is niet het geval bij de RGS-codering. Deze heeft wel een logische hiërarchie. Ten tweede, in de RGS-coderingen wordt rekening gehouden met de zogenaamde “omslagcode”, voor het geval dat bijvoorbeeld een rekening-courant van een bank op een creditsaldo uitkomt.

Is het RGS complex?

Allerminst. Waar je bij SBR (XBRL) na een dag opleiding erachter komt dat termen zoals “domeinen”, “tuples”, “formula linkbase” en “calculation linkbase” echt wilt begrijpen, er meer tijd voor nodig is, is de werkwijze en het gebruik van het RGS in korte tijd uitgelegd. Het RGS kent een standaard rubriceringscode, die in bestaande boekhoudsystemen kan worden ingevoerd. Let wel, de meeste boekhoudsystemen kennen een inrichting per administratie, terwijl de RGS-codering administratie overstijgend werkt maar wel boekjaarafhankelijk is.

Hoe vaak wordt de RGS-codering bijgewerkt?

Ook de RGS-codering kent zijn jaarlijkse update voor wet- en regelgeving, waardoor de inrichting per jaar moet worden bijgewerkt.

Mail ons

Heb je een vraag, of wil je een afspraak maken?